tirsdag 19. juni 2007

Pakistan modererer trusler

Religionsministeren i Pakistans regjering truet tilsynelatende Salman Rushdie med selvmordsbombere etter at den anerkjente forfatteren ble adlet i helgen.

- Hvis noen angriper ved å feste bomber til kroppen for å beskytte Profetens ære, vil det være berettiget, uttalte religionsminister Mohammed Ijaz ul-Haq, ifølge The Times.


Uttalelsen i den pakistanske nasjonalforsamlingen ble straks tolket som oppfordring til drap på Rushdie. Det forekom fra første øyeblikk to motstridende oversettelser av ul-Haqs trusler. De ble oversatt vekselvis med å sprenge en bombe "på hans kropp", altså Rushdies, og "på sin kropp", altså selvmordsbomberens.

Dukker som forestilte Rushdie og dronning Elizabeth ble brent i Pakistan, der adelstittelen raskt fikk en plass i valgkampen om presidentvervet. Religionsministeren må likevel ha innsett at han gikk for langt. I løpet av gårsdagen presiserte han truslen slin slik:

- Hvis noen sprenger seg selv i lufta, vil han selv anse det som berettiget. Hvordan kan vi bekjempe terrorisme når de som begår blasfemi belønnes av Vesten?

Irans revolusjonsleder ayatollah Ruhollah Khomeini utstedte i 1989 en drapsordre på Rushdie via en såkalt fatwa. I ni år måtte den indiskfødte forfatteren leve i skjul på grunn av truslene som fulgte utgivelsen av romanen Sataniske vers.

Religionsministeren i Pakistan har blåst nytt liv i dette hatet med sin oppmuntring til selvmordsbombing. Han er som alle kjent med at selvmordsbombere ikke er selvmordere, men drapsmenn som helst tar flest mulig med seg i døden.

Ijaz ul-Haq stiller seg også bak den oppfatning at ytringsfrihet i andre land ikke kan tåles og at myndigheter og folkevalgte andre steder som ønsker å hedre en forfatter muslimske geistlige og politikere anser som blasfemist, kan trues med bomber.

Det tjener Pakistan til liten ære.

Ingen kommentarer: